dilluns, 23 de juny del 2014


Els esportistes som gent que ens agrada que ens vinguin a veure a les curses. Competim perquè en tenim ganes però en moltes ocasions sembla que exigim a la parella, als familiars i als amics que ens vinguin a animar, que sense el seu suport no acabarem el nostre repte. Nosaltres ens esforcem, patim però aconseguim certs beneficis, però i ells? Què passa amb ells? Aquest és un homenatge a tots els que en alguna ocasió o altre ens han han hagut d’acompanyar i animar.

Quan comences a fer triatló els amics i els companys de feina alucinen. Tu que fa res t’ofegaves corrent 20’? Tu que erets el que tancava el local de nit i bevies uns quants gots de tub, que no era isotònic precísament? Tu que t’encantava seure al sofà a observar com passava el temps, mirant fixament una caixa gran amb personatges insignificants dins? Doncs sí. I no només fas triatló sinó que decideixes, en pocs mesos, preparar un repte que mai haguéssis pensat: fer una mitja IRONMAN. A casa et diuen, “això queda bé, però què és?”. “Doncs nedar 1.900 m, fer 90 km de bici i acabar corrent una mitja marató”. “Amb quants dies?” et diuen, i respons “intentaré fer-ho amb menys de 6 h”. I com que aquest és un gran repte doncs reclames ajuda a casa i els fas saber que series super feliç si et vinguéssin a animar. Però com viuen ells la prèvia i el dia de la cursa? Anem-ho a veure.

La parella
Al començament t’anima a intentar el repte. Et veu feliç i això li agrada. Però l’entrenament, que comença sent suau per agafar to, es va complicant i cada vegada són més hores al dia. Comences a fer dues sessions al dia i no acaba d’entendre com encara tens forces per seguir fent la vida normal. Això sí, veu amb el nas arrufat que t’adorms cada vegada més aviat.
De mica en mica vas canviant l’alimentació i cada vegada menges més arròs, més pasta, beus menys alcohol...Quan ella et diu d’anar a sopar a fora o d’obrir una copa de vi, li dius que millor que no, que demà toca entrenament. Si un dia  aneu al restaurant et passes mig sopar parlant del nou tema que tens al cap: de bicicletes, dels metres que has nedat aquella setmana, dels km que has fet amb bici...El vi i el sopar no li senta gaire bé i ja no et torna a insistir d’anar a sopar a fora.
Les factures de l’entrenament es noten: ara em fa mal aquí, ara allà i ella que et mira amb una cara de “vols dir que et compensa això?”. 
I arriba el cap de setmana de la triatló. Com que s’ha de ser allà el dia abans per deixar la bici i tot el material a punt, reservem un hotel. Però no és pas una escapada romàntica. Amb habitació de luxe, amb pètals de rosa al llit XXL i una ampolla de cava en fresc, no.
Allà ens trobem amb altres triatletes. És un ambient sa però potser massa sa, pensa ella. I a sobre la fas anar de corcoll tot el dia: ara anem un moment a veure el circuit de bici, ara anem a buscar el dorsal aquí, ara anem a deixar les bicis a boxes... I arriba l’hora de sopar i no anem a menjar bé, no, aneu a la Pasta Party amb 500 triatletes més a seguir escoltant com parlem de triatló, de bicis, de bambes, tot menjat un trist plat de pasta freda en un plat de plàstic, coberts de plàstic i taules comunitaries.
I és clar, toca anar a dormir d’hora. Res de romanticisme, a les 10 a roncar que s’ha de matinar. Per sort ella no cal que matini. Em diu tu fes que jo ja vindré a veure’t quan vagis amb bici. La miro amb cara de pena però alhora de comprensió.
Els dies previs li dius que és millor que quan et venia a animar a les mitges maratons i les maratons que només em veia passar un moment. “Amb això del triatló em podràs veure quan entri a l’aigua, quan surti, i tant a la bici com a la cursa a peu faig més d’una volta. No et pots queixar del canvi”. No saps perquè però aquest raonament no la convenç.
La competició ja està en marxa i al punt de circuit de bici on és ella comencen a passar corredors i, ves per on, jo encara no he passat. Després de certs minuts de mareig intentant-me identificar entre els competidors passo per davant seu i i em fa un gran crit d’ànim. I jo, que estic concentrat, no li torno contesta. “Per això vinc?” pensa. L’odissea continua a cada volta i s’està torrant al sol i avorrint.
Em poso a córrer i continuo concentrat, però ara amb més mala cara. La mateixa mala cara que se li està quedant a ella, pobreta. Després d’un patiment final com no recordo, arribo a meta, ben fet pols. Li faig un petonàs. Menys mal, pensa. Ho necessitava. El seu suport ha estast increïble, només el fet de saber que era allà m’ha omplert de forces extres per poder acabar la prova. 
Després de 10 ‘ intentant recuperar l’alé em ve una pujada d’ànims. Tinc les endorfines al nivell màxim i no paro de xerrar i d’explicar-li com ha anat la prova. I a sobre no puc conduir. A la tornada ha de conduir ella. Jo continuo xerrant i ella comença a tenir mal de cap. Però em veu feliç i això la fa feliç.

Els pares
Quan comentes als pares que vols fer aquest repte el primer que els ve al cap és “per què?” “ja ho tens clar”. I de seguida comencen a patir perquè no et passi res a la carretera, perquè no et cansis massa, que no et facis mal corrent, que no t’ofeguis mentres nedes al mar...
Els regals de Nadal, d’aniversari i els que puguis repinyar sempre demanes coses de triatló. No saben on comprar-ho i ho vas a comprar tu mateix.
El dia de la competició no saben què fer mentres sóc a l’aigua. Vols dir que no tarda massa, vols dir que li haurà passat alguna cosa...es diuen entre els dos. Surto de l’aigua i ja es preocupen per la cara de patiment i desencaixada de l’aigua. “Vols dir que està bé?” No saben que es cara de concentració i una mica de fred de l’aigua.
No saben on posar-se per animar-me, si a l’esquerra o a la dreta. I és que per situar-se al cantó correcte quasi s’ha de tenir un màsters, amb tantes voltes que fem. És difícil creuar pel mig sense que t’atropelli un corredor i per tant m’animen com poden i des d’on poden.
Quan arribo tant reventat es preocupen encara més. No els passa fins que no estic rient i xerrant i dic “d’aquí mig any en vull fer una altra”. “Vols dir, fill?”.
Em veuen la medalla penjada al coll i em diuen, “felicitats fill, que bé, has guanyat”. Els hi dic que no he guanyat pas, que aquesta medalla la donen a tots els que hem acabat. "Doncs ho has fet molt bé".

Els companys d’equip que no competeixen
Aquests són els que ho tenen millor. Comparteixen la mateixa malaltia i saben com moure’s. És qüestió d’hàbits. No els importa matinar, volen gaudir de l’ambient que es respira a una cursa.
Es moren d’enveja quan ens veuen competir, ells voldrien ser a la nostra pell. Però cada cop se’ls va passant aquestes ganes de competir al mateix ritme que veuen les cares de patiment dels corredors i les ràfagues de vent que fa difícil aguantar sobre la bici. “Saps què, ja em va bé no competir avui”.

Acabes el repte, amb les cames destrossades per les rampes però et pengen una medalla amb la paraula FINISHER ben gran. T’ho donen a tu, i no pas a ells, els autèntics patidors d’això de les triatlons. S’han estat quasi 6 hores al sol, sense els isitònics, barretes, gels i totes les atencions que hem tingut nosaltres. Estem contents perquè han vingut i ens han animat en tot moment. Ells sí que es mereixen aquestes medalles i samarretes. S’ho mereixen tot. Potser fins i tot es mereixen no tornar a venir-me a animar a la propera triatló.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada