dimecres, 28 de març del 2018


El matí es desperta gris i amb un cel incapaç de decidir el seu futur. Regalaré sol o una mica de pluja als mortals. Una mica de fresca però de moment sense aigua. En Martí es lleva cansat i adormit després d’una mala nit – una altra- . La pobre i innocent culpable, la petit Arlet que amb sis mesos no sap que està posant a prova la paciència nocturna dels seus pares. Potser ha dormit quatre o cinc hores amb petites fraccions, però es desperta amb ganes de córrer una mica i tornar a fer una mitja marató d’asfalt dos anys després. Massa temps però és el que hi ha.

En Martí no ha entrenat gaire. Ha fet el que ha pogut i sempre sol. Sabeu què és fer sèries de 2.000 m o de 1.000 o de 500 a 4 minuts pelats o per sota completament sol. És un pal. Això és el que m’ha dit ell a cau d’orella. Jo no sé de què va això de córrer però intento expressar com ho viu ell el màxim acurat possible. Fa dues setmanes que va fer la marató de Barcelona (que encara havia preparat menys) i aquests km potser li han servit d’entrenament. O potser li ha servit per esgotar les poques reserves de què ja disposava. Per això no és marca una gran fita. Si fa 1 h 35’ estarà la mar de content. Fa 3 anys a la mateixa cursa va clavar el rellotge en 1h 28’14”, marca força interessant (em diuen els entesos). Avui però toca gaudir.

Va ben acompanyat a la cursa, amb tres argentonins més. Arriben al pavelló, recullen el dorsal i toca esperar. A fora fa fred però quan toca sortir a escalfar es topen amb una pluja fina però molt molesta. S’emprenyen. Tots quatre. Però ja que hi son es posen  a córrer. En Martí agafa de referència el que marca el ritme de l’hora i 35’. Els 5 primers km va prou còmode al seu costat i decideix apretar una mica. Surten de Montornès i van fent pobles. Els km es fan pesats amb la pluja i el xep xep que sona al mig de la carretera, soroll d’unes bambes completament xopes.

En Martí té un objectiu al cap, arribar al km 13 on potser hi ha les seves estimades (la petita i la gran). Al km 10 es vol prendre un gel de glucosa per agafar forces però veu que l’ha perdut. Merda, diu per dins –o per fora que les coses dolentes van fora del ventre-. I quan sembla que les seves estimades no hi són sent un crit de l’Anna. Va cap a elles, par i els hi fa un petó. El passen uns quants corredors però de l’energia que li ha donat aquesta visita apreta a molt més bon ritme que abans i els passa. Va bé, se sent còmode i ple de forces durant 4-5 km. Després les forces li comencen a fallar i els bessons li cremen. La part final se li fa eterna, però ell no deixa de somriure i de ballar quan hi ha avituallaments amb música, de cridar llibertat quan troba gent manifestant-se a favor de la llibertat dels presos polítics, de demanar a la gent que l’animi...ell és un showman i necessita aquestes cosetes per seguir corrent.


2 km i  ja ho té, l’últim de baixada, a tot gas. I a 100 metres de la meta sent un crit de “Martí” tornen a ser les seves nenes que han vingut amb cotxe. Ell no s’ho esperava. I ell riu i entra a meta. Exhaust però encara amb ganes de parlar amb la tele local i dir aquestes coses del vídeo. Està feliç. Molt feliç. O això és el que li he vist als ulls quan arribant a casa s’ha mirat al mirall. 


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada